ДЕНЯТ НА ЯМБОЛ, 21 ЮНИ 2021 г. ПОНЕДЕЛНИК ЩЕ БЪДЕ НЕУЧЕБЕН ДЕН ЗА ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В ОБЩИНА ЯМБОЛ, СЪГЛАСНО ЗАПОВЕД НА КМЕТА НА ЯМБОЛ
Празничният понеделник започва по традиция със Света литургия от 9:00 часа храм „Света Троица“, квартал „Каргон“.
В 10:00 часа ще се състои тържественият  ритуал за издигане на националното знаме пред Община Ямбол с участието на представителни части от Ямболския гарнизон.
С начален час 11:00 е тържествената сесия на Общински съвет-Ямбол, която ще се проведе в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“. На нея ще бъдат връчени наградите „Почетен гражданин на град Ямбол“ на състезателката по борба Станка Златева и на поета Тенко Тенев, както и „Наградата на Ямбол“ на ПМГ „Атанас Радев“ – Ямбол.
По същото време на площадно пространство пред бившия магазин „Югоагент“ в жилищен компекс „Диана“ ще започне спектакълът „220 лисини хитрини“ на Драматичен театър „Невена Коканова“.
В 12:00 часа ще се състои традиционният събор „Света Троица“ пред Народно читалище „Пробуда-1909“ – Ямбол в квартал „Каргон“. Жителите и гостите на Ямбол ще се повеселят с фолклорната програма, изпълнена от формации и изпълнители на читалището,  ще опитат и от известния ямболски курбан.
В 14:30 часа ще започне награждаването на лауреатите в конкурса за рисунка „Празник в моя град“ на Младежки културен център „Георги Братанов“ – Ямбол.
Традиционната изложба „Светлината“ на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол е с начален час 17:30 и ще бъде открита в зелените площи между Културно-информационен център „Безистен“, Регионална библиотека „Георги Раковски“ и Централна поща.
Час по-късно – в 18:30 часа, ще започне фолклорното шоу „Който може, го може“ пред Народно читалище „Съгласие-1862“, в което ще се изявят танцовите формации на читалището.
Тази година Денят на Ямбол съвпада с Деня на лятното слънцестоене и последните културни събития от празничния понеделник са свързани както с християнството, така и с езическите корени на празника.
На 21 юни от 21:00 часа  в пространството около фонтана на Градския парк ще започне празникът „Ямболско слънце“, който включва огнено шоу на цирков център „Нов цирк“ – огън, пироефекти, пиксел шоу, настроение, емоции и уникални номера с артисти от над 7 държави.
След това шествие от участници и публика ще се насочи към пространството зад зала „Диана“, където в 21:30 часа ще започне арт пърформънсът „Слънце“ - откриване на керамична арт инсталация на Наталия Корчемкина и Инна Рогова от Русия.
Пърформънсът представлява зрелищна демонстрация на процеса на художествена обработка на арт керамиката, с която ще завърши програмата в Деня на Светия Дух и Деня на лятното слънцестоене.
На площадното пространство около Безистена ще бъде разположена изложбата на Регионален исторически музей – Ямбол „Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа“, която беше открита преди няколко години и е тематично свързана с Деня на лятното слънцестоене – 21 юни.
Културните събития продължават и в следващите дни. На 22 юни, вторник, паркът отново ще се превърне в сцена – този път за концерта „Ямболско настроение“ на Клуб за български народни танци „Ямболи“ при Народно читалище „Зора-1945“ – Ямбол и ансамбъл „Радика“ – Ямбол при Народно читалище „Умение-2003“.

Email Drucken Twitter Facebook google\