ТВОРЧЕСКИ УСПЕХ НА ВАСИЛЕНА ЙОРДАНОВА

Разказът „Едно/Новогодишно“ на Василена Йорданова от 12 Б клас ще бъде публикуван в сборник, който ще се издаде в навечерието на 24 май. Това е резултатът от участието на Василена Йорданова  в VІІ Национален литературен конкурс „И децата покоряват върхове. Покажи, че можеш“ на тема "Разказ в 10 изречения".

В престижния конкурс, организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България", участваха 223 млади български творци от над 60 населени места в страната и чужбина. Авторитетното жури с председател Митко Новков, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски", директор на програма "Христо Ботев" на БНР, автор на 8 книги, литературен критик, медиен наблюдател и преподавател в НБУ, и членове писателите Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов, както и журналистката Невена Праматарова, излъчиха финалистите.

Поздравления за Василена и за г-жа Снежана Илиева, ст.-учител по Български език и литература.

Имената на всички автори, чиито творби ще бъдат поместени в книгата, както и разказите на финалистите, можете да намерите тук.


Разказът "Едно/Новогодишно" на Василена Йорданова от 12 Б клас:

 

Едно/Новогодишно

Десет  минути преди Нова година  – докато с приятелите теглехме късметите си от баницата, нечакан спомен за теб заигра пред очите ми.

Как заедно очаквахме да започне зарята и ме изпръска с шампанско. Картината, която ми подари на първата ни среща през февруари и еднаквите ни мартеници на рождения ти ден. Спомних си първата ни целувка под дъжда през април и натежалите от цвят божури в градината на баба ти през май. Легото, което подарих на брат ти за Деня на детето, после посрещането на първата юлска утрин със запален огън на плажа и бира в ръка. Спомних си как точно на 16 август дойде и за пръв път ми каза: „Обичам те!“, а гривната, която ми подари за рождения ми ден през септември, още стои на ръката ми. Помня как на Хелоуин вампирските зъби паднаха в колата. Как  в Деня на будителите ти рецитирах Дебелянов, а ти ми каза, че сонетите на Шекспир сякаш са написани за мен, как елхата грейна изпод ръцете на двама ни…

А утре ще да бъде  Нова година,  един обикновен ден, а може би не … ще подаря на бездомника пред входа шала, който ти бях купила…

 


Email Drucken Twitter Facebook google\